ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Νεολιθική εστία μαγειρέματος

Πάνω στο πλαίσιο της Πειραματικής κεραμικής, εξερευνώντας τους τρόπους και τα μέσα μαγειρέματος των ανθρώπων της Νεολιθικής εποχής, θα σας παρουσιάσουμε εστίες μαγειρέματος κατασκευασμένες με την τότε τεχνική.

Η κεραμική αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των νοικοκυριών της Νεολιθικής εποχής. Οι τότε άνθρωποι μαγείρευαν το φαγητό τους με διάφορους τρόπους, μέσα και εργαλεία, εξελίσσοντάς τους με την πάροδο του χρόνου.

Νεολιθική πήλινη- κεραμική εστία μαγειρέματος

Το POTTERY LAB by Stagkidis, μετά από συλλογή πολλών δεδομένων, μέσω ερευνητικών προγραμμάτων του ΑΠΘ όπου συμμετείχε, πραγματοποίησε πειράματα πάνω στους τρόπους και τα μέσα μαγειρέματος των ανθρώπων της Νεολιθικής εποχής. Θα αναφερθούμε σε μερικά όπως :

1.    1.   Επίπεδες εστίες φωτιάς, εστίες σε σχήμα πετάλου, κατασκευασμένες από πηλό και άχυρο. Στην επιφάνια τους έβαζαν την καύσιμη ύλη και μετέπειτα τοποθετούσαν το πήλινο αντικείμενο με την τροφή προς βράση.

Νεολιθικές πήλινες εστίες μαγειρέματος

2.      2.  Φούρνους, κατασκευασμένους από πηλό και άχυρο. Συνήθως, έψηναν το αρτοσκεύασμά τους.

Νεολιθικές κεραμικές εστίες μαγειρέματος

3.      3.  Εστία μαγειρέματος σε σχήμα φούρνου (με άνοιγμα στο πάνω μέρος). Το άνοιγμα στο πάνω κομμάτι των τοιχωμάτων του φούρνου ήταν για την τοποθέτηση των αμφικωνικών πυρίμαχων κεραμικών δοχείων στα οποία μαγείρευαν την τροφή τους.

Νεολιθικές κεραμικές-πήλινες  εστίες μαγειρέματος

Στον τελευταίο προαναφερθέντα τρόπο μαγειρέματος θα εστιάσουμε σε αυτό το άρθρο, με την ανάλυση των τεχνικών χαρακτηριστικών και τρόπου κατασκευής.

Υλικά κατασκευής : Πηλός και Άχυρο.

Συνήθως μάζευαν τον πηλό δίπλα από τα ποτάμια, όπου παρασερνόταν. Ο πηλός αυτός ονομάζεται και Λούνη.

Η αναλογία του άχυρου σε σχέση με τον πηλό, που χρησιμοποιούσαν για την κατασκευή της εστίας, ήταν ανάλογη με την πλαστικότητα του πηλού. Όσο πιο πλαστικός, τόσο περισσότερο άχυρο.

Τρόπος κατασκευής :

a.       Κατασκευάζουμε πρώτα την κυκλική βάση, η οποία έχει 3-4 εκατοστά πάχος.

b.      Έπειτα, πλάθουμε τις κουλούρες 3-4 εκατοστών διάμετρο.

c.       Με τις κουλούρες πηλού, δημιουργούμε τα τοιχώματα της εστίας σμιλεύοντάς τες με τέτοιο τρόπο ώστε να  κατευθύνουμε τον πηλό προς δημιουργία θόλου.

d.      Αφήνουμε την οροφή ανοιχτή, τόσο όσο και η διάμετρος του κεραμικού σκεύους όπου θα χρησιμοποιήσουμε.

e.      Κόβουμε το σημείο του τοιχώματος, όπου θέλουμε να δημιουργήσουμε την είσοδο της εστίας για την εισαγωγή της καύσιμης ύλης.

f.        Κατασκευή κεραμικού πυρίμαχου σκεύους μαγειρικής για το βράσιμο της τροφής.

Έτσι, οι νοικοκυρές της Νεολιθικής εποχής,  με μια μικρή ποσότητα ξύλων, την οποία μπορούσαν να βρούνε οπουδήποτε, μιας και ζούσαν μέσα στην φύση, μαγείρευαν καθημερινά το φαγητό τους.

Μαγείρεμα Φάβας με νεολιθική τεχνική σε πυρίμαχο σκεύος τοποθετημένο σε εστία φωτιάς κατασκευασμένη με νεολιθική τεχνική
εστία μαγειρέματος νεολιθικής τεχνικής

Το POTTERY LAB έχει κατασκευάσει, μέχρι  στιγμής, αρκετές εστίες μαγειρέματος με αρχαία τεχνική για :

·         Αρχαιολογικούς χώρους

·         Εκθέσεις

·         Για έρευνες πανεπιστημίων

·         Παρουσίαση σε Festival

·         Για ιδιώτες προς προσωπικής τους χρήση

Ίσως πρέπει να κρατήσουμε την “απλότητα” αυτού του τρόπο μαγειρέματος, ώστε να δώσουμε ένα διαφορετικό άρωμα και γεύση στην καθημερινότητά μας.

Από την άλλη, είναι μια εναλλακτική λύση μαγειρέματος, εάν αναλογιστούμε την ενεργειακή κρίση που ζούμε.

el